On juba teadatuntud tõde, et kõik, mis liigub, kulub, ja ega kodulehed selle poolest erinevad pole. Nagu ka oma kodus, tuleb aeg-ajalt koristada või mõni auk lappida ka WordPressis.

WordPressi veebilehed saavad 487 000 000 000 spämmkommentaari iga kuu ja iga päev häkitakse ligikaudu 30 000 veebilehte.

Selleks, et veebileht jääks turvaliseks, tulebki appi veebihaldur.

 

Millest tulenevad turvavead?

Erinevalt filmidest, ei istu päevast-päeva kiirete näppudega itimehed arvuti taga ja ei otsi vigu veebilehtedes, vaid seda teevad keerulised automatiseeritud tarkvararobotid, kes suudavad nõrgad veebilehed kiiresti üles leida. Enamasti otsitakse just vananenud tarkvaraga veebilehti, mille turvaaugud on juba teada ja mille kaudu kodulehele sisenetakse. Motiive on erinevaid, miks seda tehakse, põhilised on aga serveriressursi kasutamine krüptorahade kaevandamiseks, reklaamvaraga nakatamine, isikute delikaatinfo varastamine või lihtsalt vaenulikkusest.

Ilmselt ei pea pikalt rääkima selliste rünnakutega seotud kahjudest, mis võivad ulatuda kahjustatud mainest kuni suurte rahaliste kaotuseni. Tasub teada, et pahavararünnakud sihtmärki ei vali – ohus on nii suured kui ka väikesed lehed!

Suurem osa veebilehti ning e-poode on üles ehitatud levinud sisuhaldusplatvormidele, millest kõige tuntum on WordPress, mida kasutab lausa 1/3 maailma veebilehtedest. Kodulehele võimaluste lisamiseks ning eesmärgipäraste lahenduste kasutamiseks paigaldatakse aga veebile lisamooduleid ehk plugin’e, mis on lahutamatu osa tänapäeva platvormidest.

Veebiarendaja võib ju alguses platvormi paigaldada ning plugin’id lisada, ent see ei tähenda, nagu need igavesti oma tööd korralikult teeksid ja sama turvaliselt edasi töötaksid. Nii platvorm kui ka pistikprogrammid vajavad erinevatel aegadel uuendusi ning kui need ühel või teisel hetkel tegemata jäävad, on tulemuseks kriitilised turvaaugud.

Selleks, et kodulehtede turvalisust ning kiirust tõsta, töötavad arendajad öid ja päevi parendamaks oma kirjutatud koodi ning leidmaks uusi, paremaid lahendusi funktsioonide implementeerimiseks.

Ka Eestist võib leida sadu mitmete aastate vanuseid veebilehti, mida pole kas mitte kunagi või siis väga ammu hooldatud. Sellised lehed on sageli langenud kurjategijate huvitsooni ning maine kahjustamiseks on seal kuvatud näiteks täiskasvanutele mõeldud sisu.

Ka meie poole on pöördutud aeglase kodulehe murega ning probleemiks on alati olnud just aegunud plugin’ate poolt tekitatud vead.

 

Mida teeb veebihaldur ja kas mul on teda ikkagi vaja?

Kujutage endale ette üht tänapäevast kortermaja, mille elanikud soovivad seda hoida täpselt sama särava ning värskena, kui see oli valmides. Muidugi võib ju proovida edaspidi ka prügiveo, koristuse, veevärgi ja elektri eest ise hoolitseda, ent sageli jääb pädevatest oskustest või ajast puudu. Sellepärast ostetaksegi kinnisvarahalduri teenust, mis kõik “hammasrattad” alati ja igakülgselt õlitatuna hoiab.

Sisuliselt kehtib sama ka veebihalduri kohta. Veebihaldur hoiab silma peal nii platvormil kui ka plugin´idel ja hoolitseb selle eest, et need oleksid alati kõige värskemas seisus ja toimiksid probleemideta. Sõltuvalt uuenduse keerukusest konsulteerib haldur alati ka kliendiga ning kaasab oma töösse vajadusel pädevaid partnereid ja spetsialiste.

Olulise lahendusena kasutab veebihaldur alati varundamist. See tähendab, et veebilehest luuakse alati varukoopia, mida kasutada võimalike tõrgete või uuenduste käigus tekkivate ebakõlade ajal. Nii saavad külastajad ja kliendid leheküljelt vajalikule informatsioonile ligi isegi siis, kui veebilehega midagi parajasti toimetatakse. Veebihaldur teebki aeg-ajalt varukoopiaid ning hoiab neid turvaliselt mitmes kohas korraga: füüsiliselt kõvakettal/mälupulgal, veebiserveris endas, kolmanda osapoole pilvekettal(Google Drive vms). Alati on võimalus, et üks lülidest kaob, olgu see siis põleng veebimajutuse andmekeskuses, korruptsioon halduri mälupulgal vms, mille pärast ka hoitakse mitmes erinevas kohas.

Platvormide kõrval jälgib ta ka veebilehe ühtivust ning koostöövõimet erinevate veebibrauseritega, mis samuti aeg-ajalt uuendusi saavad.

Paljud meediaväljaanded ning blogid omavad sageli lugematuid edasiviivaid linke kolmandatele veebilehtedel. Tegu on sisu väärtust tõstva nähtusega, ent vahel võib juhtuda, et lingil asuv sisu kustub või viiakse mõnele muule aadressile. Sel juhul läheb viide “katki” ning selle probleemi vältimiseks nopib haldur kiirelt välja kõik katkised liigid ja parandab või eemaldab need.

Lisaks väärt sisule loob meeldiva kasutajakogemuse ka veebilehe kiirus. Mida kiirem on veebileht, seda hõlpsam on seal navigeerida ning otsingumootoritest leida. Vahel muutuvad kodulehed aga aeglaseks liialt suurte meediafailide või üleliigsete või uuendamata jäänud pistikprogrammide tõttu. Et lehekülje tempo ei raugeks, hoiabki haldur ka laadimiskiirusel silma peal ning kõrvaldab kõik seda aeglustada võivad põhjused.

Tunnustatud ja pädev veebihaldur ei tee muudatusi uisapäisa ning ei pane neid niisama igaks juhuks käima. Tagamaks suuremat kindlustunnet, katsetab haldur kõik uuendused enne alati läbi ja kontrollib nende koostööd teiste funktsioonidega.

 

Võta oma kodulehe halduriks Enode spetsialist kõigest 35€ eest kuus.
Tutvu lähemalt siin või võta ühendust.